החופש לפרטיות בגלישה ברשת עלול להיות בסכנה כאשר מדינות או גופים שוללים את הזכות הבסיסית הזו ומתירים לספקיות אינטרנט למכור מידע אודות היסטוריות גלישה, המיקום שלנו, הרגלי הגלישה שלנו – חשופים ואינם מוגנים עבור עצמנו.
המידע האישי שנחשף זקוק להגנה ולהישמר ברשותנו וכאן נכנסת לתמונה תוכנת ה-VPN. התקנת מערכת האבטחה VPN שומרת לגולש את הזכות לפרטיותו ברשת בעת השימוש ומונעת פריצה.
VPN זהו הפתרון הטכנולוגי הפופולארי והיעיל שקיים כיום וניתן לראות שהולך הוא וצובר תאוצה במהלך השנים. שתי סיבות לנוכחותו הגוברת:
- הסיבה הראשונה להתבלטותו היא בשל כאמור מניעת פריצה וחדירה לפרטיות ברשת מפני האקרים שיכולים לדלות מידע כשהגלישה איננה פרטית ולעקוב אחר חיפושים ושימושים של הגולשים כשהכתובת חשופה ומאפשרת פרצה.
- הסיבה השנייה לנוכחותו החזקה בימינו נובעת מפני איסורים בשימוש ברשתות האינטרנט כאשר מדינות מסוימות עם משטרים לא-דמוקרטיים (כמו סין) מטילות צנזורה וחוסמות באופן גורף את האפליקציות המוכרות לנו אינסטגרם, יוטיוב, נטפליקס ולא ניתן להתחבר ולגשת אליהן כלל.
VPN שזהו ראשי התיבות ל-רשת וירטואלית פרטית, נועד להסוות את פעילותו המקוונת של המשתמש, ההצפנה של ה-VPN מספקת כאמור אנונימיות ופרטיות שגם ספקיות האינטרנט אין ביכולתן לדעת מה השימוש שנעשה בגלישה, המידע היחיד שבידן הוא שחיבור הגולש מאובטח והוא שולח מידע.
ההצפנה היא באמצעות כתובת ה-IP החדשה שמקבל המשתמש ובכך גם אם גולש הוא ברשת ציבורית, ברגע שמותקנת מערכת ה-VPN זוהי רשת פרטית ומאובטחת.
מה היתרונות של שימוש ב-VPN ?
- כשמדובר בעסק, גופים וחברות מסחריות משתמשים באופן קבוע בתשתית ה-VPN כדי לאבטח את המידע שלהם ושלא ינוע למקומות זרים במיוחד כשמדובר במידע רגיש וסודי שאם יגיע לידיים הלא-נכונות יכול לעשות נזק רב לחברה.
בעידן האונליין אין דבר שאנו לא עושים באמצעות הגלישה לאינטרנט, מכאן שמערכת VPN היא חיונית ונחוצה בייחוד במגזר העסקי. חושבים על לפרסם באינטרנט ועדיין לא יודעים איך עושים את זה נכון? היכנסו למאמר שלי אודות פרסום באינטרנט – האפשרויות היעילות ביותר לשווק את העסק שלך ברשת. - יתרון בולט ברוח תקופת הקורונה: ניתן לראות כי השימוש של VPN יעיל במיוחד בתקופת הקורונה בה העבודה מהבית עלולה להיות מסוכנת כשעובדים לא נמצאים בסביבת עבודתם הטבעית ובכך מגדיל את הסיכון למידע רגיש להיחשף ולהיות תחת מעקב לא מבוקר.
- שימוש ב-VPN נותן גישה לא מוגבלת במדינות שבהן יש צנזורה, היא עוקפת אותו – כשמותקנת מערכת ה-VPN במדינות כמו סין או טורקיה בהן לא מתאפשרת הגישה ליישומים אינטרנטים – החסימה הזו משוחררת וניתן לצפות בחופשיות באתרים כמו נטפליקס לדוגמה, להאזין למוזיקה בספוטיפיי, קניות באונליין, אימליים שתשלח/תקבל או לגלוש רק בגוגל.
כיצד מתקינים את התוכנה?
את התוכנה ניתן להתקין בכמה דרכים המרכזיות הן:
- דרך הסלולר, ניתן להתקין את אפליקציית VPN.
- דרך המחשב: 1) כתוכנה על הדסקטופ 2) התקנה כתוסף בגוגל כרום או בפיירפוקס.
- דרך הדפדפן OPERA בו VPN מובנה וחינמי.
איך בוחרים חברה?
- חשוב מאוד בבואנו בחירת שירותי VPN לוודא כי השירות תומך במדינתנו ובמדינות רבות נוספות (כי כך החיבור לא יהיה איטי), העדיפות היא לחברה עם שרתים הנמצאים באותה המדינה מהסיבה שככל שהחיבור יהיה יותר קרוב כך גם הגלישה תהיה יותר מהירה.
- דבר נוסף שכדאי הוא להימנע משירותים שדורשים הזנה של פרטים אישיים על מנת להשתמש בשירות תוך מעקב אחרי פעילות הגלישה. VPN טוב לא ישמור את היסטוריית הגלישה באתרים בהם ביקרת.
- ישנם שירותים שמאפשרים התנסות חינמית ל-30 ימים ראשונים, אלו אתרים ששווה לבחון אותם ולהתקינם. רצוי לשים לב כי ניתן לבטל את העסקה בסיום ימי ההתנסות, כך תוכלו להרוויח ידע אודות החברות השונות ובהתאם לכך לשקול מה היתה החברה הטובה ביותר בשבילכם להמשיך בה.
- VPN שהוא חינמי אמנם יכול לקרוץ ולפתות משתמשים להתקינו אך לא בטוח עושה את העבודה מהימנה ואינם יציבים לחלוטין. מדיווחים שונים כמו מהאתר VPNmentor מתברר כי ישנה פירצה גדולה כשמדובר ב-VPN חינם שהוא ללא רישום – הפרטים של המשתמשים חשופים כמו שמות וכתובות דוא"ל. לכן מומלץ להימנע מסוגים כאלה. חברות מסוג אלה פועלים על מודל פרסומי וככלי שיווקי. כשמדובר בפרטיות עדיפות גדולה היא לבחור בתוכנית המשולמת בה יש יותר ביטחון ספקים כמו: Hola, Freedome VPN, PIA, Mullvad.
- חוכמת ההמונים: מומלץ מאוד לקרוא ביקורות גולשים בטרם התקנת VPN. גולשים שכבר התנסו בכמה חברות בדרך-כלל משתפים בחווית השימוש והם למודי ניסיון לכן הבחירה שלכם תהיה מושכלת יותר אחרי בירור כזה.
שתפו אותנו במה בחרתם 😊
בהצלחה!
למאמר שלי בנושא מטא דיסקריפשן – כך תקדמו את העסק האינטרנטי שלב נוסף בכמה צעדים פשוטים לחצו כאן.